Jak se naučit německy za 6 měsíců – začínáme

Jak se naučit německy za 6 měsíců – začínáme

Na internetu existuje řada zdrojů s informacemi, jak se rychle naučit cizí jazyk. Jediné, co vlastně ještě zbývá, abyste získali znalost cizí řeči, je pustit se do toho. Je to ale opravdu tak jednoduché? Rozhodl jsem se to vyzkoušet.

Co považuji za důležité

Motivace

Ano, možná jste na toto slovo alergičtí, protože ho slyšíte všude kolem sebe. Na druhou stranu, slovo za to nemůže. Bez motivace se učit jazyk nevydržíte. Učení jazyka není jednorázová činnost. Je potřeba se tomu věnovat nějakou dobu. Pokud nebudete mít motivaci, proč pokračovat, když se vám třeba zrovna moc nechce a nebo se rozhodujete mezi učením a něčím jiným, brzo skončíte.
Čím větší motivace, tím lepší budou výsledky a tím pravděpodobněji dosáhnete cíle. Týdenní dovolená v dané zemi zní možná jako motivace dobře, ale podle mě nestačí. Může být dostatečná pro to, abyste se naučili základní fráze a pár běžných slov, ale na víc stačit nebude. Během toho týdne se pravděpodobně domluvíte rukama nohama a těmi pár slovíčky, co se stihnete naučit. I to je ale super. Já to nezavrhuji. Pokud díky tomu strávíte měsíc před dovolenou výukou a něco se naučíte tak jen dobře. Pokud se ale chcete skutečně naučit jazyk, bude to chtít něco lepšího.
Měsíční pobyt? To už zní dobře. Možnost povýšení a zvýšení platu? Lepší práce a lepší pěníze? Kdo by to nechtěl? Kvůli tomu by už člověk mohl něco překonat. Práce v cizině? Přestěhování do cizího města? A k tomu za pár měsíců? No tak to už je důvod.
Ten správný důvod proč se jazyk naučit si ale musíte najít vy. Může to být drobnost, ale pro vás velmi důležitá. Čím důležitejší to vás je, tím více budete motivováni k výuce.

Musí vás to bavit

I pokud máte silnou motivaci, ale způsob učení vás nebaví, pravděpodobně neuspějete, nebo to bude nezáživná dřina. Schválně jsem napsal „způsob učení“. Učení neznamená jen biflování slovíček a dělání cvičení. Rádi sledujete filmy, posloucháte rádio, čtete knihy? Dělejte co vás baví, ale dělejte to v jazyce, který se učíte.

Využijte čas

Poslouchat podcasty v daném jazyce můžete třeba při praní, vaření, domácích pracech. Slovíčka si můžete opakovat cestou do práce v hromadné dopravě. K tomu stačí pár minut.

Začněte mluvit

Jazyk je o komunikaci. Zkuste nahlas popsat co jste dnešní den dělali, nebo třeba děj filmu. Klidně stylem Já vzít něco udělat červený. Ideální je, pokud máte někoho s kým si můžete popovídat. Třeba to může být placený lektor.

Opakování

Abyste si slovíčka a věty zapamatovali, je třeba je opakovat. Ideálně ten samý den, kdy jste se je učili, pak následující den a pak alespoň ještě jednou v daném týdnu. Toto by měl být ten nejefektivnější způsob čili jak s minimem úsilí dosáhnout co nejlepšího výsledku.

Jak na slovíčka?

Používejte vizualizaci. Představte si dané slovíčko v kontextu. Pokud slovíčko zní podobně jako nějaké české, i když z jiným významem, vytvořte si spojení mezi českým a cizím slovíčkem. Hodně slovíček je stejných či podobných. Díky tomu už vlastně trochu znáte daný cizí jazyk ještě před tím, než se ho začnete učit.

Zdroje

Zajímavé zdroje pro výuku němčiny najdete v tomto příspěvku.

Jak jsem na tom?

Možná začínáte zcela od nuly, ale možná jste se už kdysi daný jazyk učili. V mém případě pokud jde o němčinu, tak jsem věčný začátečník. Kdysi jsem měl rok němčinu na základní škole. Pak mnoho let nic a přišel zhruba tří měsíční odpolední kurz jednou týdně v jazykové škole. Začínal jsem od začátku. A pak zase mnoho let nic. Párkrát jsem byl na dovolené v německy mluvící zemi, pár týdnů se němčině věnoval a pak zase přestal. No a zhruba před rokem jsem zase začal od začátku. Koupil jsem samouka zvládl několik lekcí a udělal si online kurz Harry gefangen is der Zeit (tento kurz je bohužel ve falshi, takže brzy bude přístupný jen jako video a potřebujete k tomu angličtinu). A pak zase mnoho měsíců pauza. Aktuálně bych se odhadnul tak na pátou lekci samouka. Německému textu nerozumím, i když občas narazím na známe slovíčko. V rámci poslechu jsem rád, když jednou za čas ulovím slovíčko typu genau, ein, gut, ich, … a pokud jde o mluvení dám dohromady pár základních vět jako Ich verstehe nicht, Was ist das, Ich habe das Buch a podobně. Z dalších jazyků umím anglicky a kdysi jsem uměl rusky, ale ruštinu jsem už téměř 20 let vůbec nepoužil, takže nemohu říci, že bych ji uměl.

Takže teoreticky to mám zvládnuté. No tak začneme. Dnes je 6. 12. 2020.

Napsat komentář