Instalace Linuxu na Dell Inspiron 15 7000

Konfigurace počítače
Procesor Intel Core i7-8565U (1.8GHz, TB 4.6GHz, HyperThreading); 16GB RAM DDR4; 15.6″ IPS Full HD displej (1920×1080 bodů); grafika NVIDIA GeForce MX250 2GB GDDR5; disk 512GB SSD M.2 PCIe NVMe

Původní představa byla, že si na uvedený notebook nainstaluji Linux Ubuntu. Vytvořil jsem si instalační USB programem rufus dle tutoriálu na stránkách Ubuntu a spustil instalaci.

Problém první
Instalace se zasekla (počítač zamrzl) v průvodci nastavením někde v části, kde se volí oblast. Počítač jsem musel natvrdo vypnout a po spuštění jsem dostal černou obrazovku s chybou

Failed to open \EFI\BOOT\mmx64.efi - Not Found
Failed to load image \EFI\BOOT\mmx64.efi: Not Found
Failed to start MokManager: Not Fond
Something has gone seriously wrong: import_mok_state() failed

Zkusil jsem řešení, kdy se ze souboru grubx64.efi v adresáři \EFI\BOOT vytvoří kopie a pojmenuje se mmx64.efi. To pomohlo, že jsem se dostal k obrazovce Ubuntu, ale následně stejně počítač zamrzl. Na aksubuntu.com jsem narazil na řešení, kdy se popisuje, že tento problém pravděpodobně vznikl tím, že v biosu je zapnutý secure boot a zároveň se v instalaci zaškrtne políčko pro instalaci software třetích stan. Řešením je v případě počítače s Windows zkusit instalaci Ubuntu pomocí Wubi. Bohužel Wubi se snažilo nainstalovat Ubuntu verze 12 a to se nepovedlo. Vytvořil jsem si ale bootovací USB pro Fedoru a podařilo se mi nabootovat a spustit Fedoru v režimu live. Více o MOK Manageru. Následně pak šlo nabootovat i Ubuntu. Mezitím jsem se potýkal s řadou dalších chybových hlášek:

error: disk `hd0,1' not found.
error: you need to load the kernel first.
error: disk 'hd0,msdos1' not found
Kernel Panic - not syncing: VFS: Unable to mount root fs on unknown-block(0,0)
watchdog detected hard LOCKUP on cpu 0

Problém druhý
Zobrazila se obrazovka Ubuntu, spustila se instalace, ale instalátor neviděl HDD. Řešením bylo změnit nastavení biosu z RAID On na AHCI (v System Configuration -> SATA Operation) a odškrnout políčko Secure Boot Enable (Secure Boot). Ubuntu se sice nainstalovalo, ale nešlo restartovat ani vypnout. Zabralo pouze držení power tlačíka. Na webu společnosti Dell mají návody na instalaci Ubuntu a jeden z nich doporučoval nastavit EFI Boot Selection na soubor SHIMx64.EFI. Bohužel, takový soubor jsem na USB nenašel. Nakonec jsem opět zkusil Fedoru. Tam instalace proběhla v pořádku, systém šel i vypnou a restartovat. Objevilo se ale pár varování, které na mě vyskočily. Opětovně jsem nainstaloval Ubuntu.

Problém třetí
Po dalších instalacích jsem se dostal do stavu, kdy instalace nedoběhla, protože se objevila následující chyba:

grub-efi-amd64-signed package failed to install into target

Ta byla způsobena tím, že při instalaci se zašktlo políčko pro instalaci software třetích stran. Odškrtnutí problém vyřešilo, instalace se dokončila, ale stále nešlo restartovat ani vypínat počítač.

Problém čtvrtý
V logu jsem si všiml následujících řádků.

kernel: [ 153.861931] nouveau 0000:01:00.0: secboot: suspend failed, -110
kernel: [ 153.861957] nouveau: DRM-master:00000000:00000080: suspend failed with -110
kernel: [ 153.862060] pci_pm_suspend(): nouveau_pmops_suspend+0x0/0x80 [nouveau] returns -110

Souvisí to s grafickou kartou. Počítač má totiž karty dvě: integrovanou a NVIDIA. Řešení mělo být nainstalování bumblebee. Bohužel instalace se na Ubuntu 18.4 nepovedla a problém přetrvával. Vypadá to, že tento problém se občas objevuje s vydáváním nových grafických karet.

Konečné řešení
Jelikož mi několikrát pomohla Fedora tam, kde Ubuntu nestačilo, zkusil jsem jiný přístup a to nainstalovat jinou distribuci Linuxu, ale podobnou Ubuntu. Rozhodnutí padlo na Linux Mint v poslední verzi. V biosu jsem ještě změnil disabloval Intel SGX (Intel Software Guard Extension). Instalace proběhla hned napoprvé a systém zatím funguje. Možná by pomohla i instalace Ubuntu v poslední verzi, ale to už jsem nezkoušel.

Napsat komentář