Co je bicoin halving

Co je bicoin halving

Půlení bitcoinu (halving) je snížení odměny těžařům (ti co potvrzují transakce) o polovinu. Maximální počet mincí bitcoinu (BTC) je 21 miliónů. Nové mince vznikají tzv. těžením, což proces, při kterém dochází k zabezpeční celé sítě bitcoinu. Tento proces je výpočetně náročný a samoregulační v tom, že pokud vzroste výpočetní výkon sítě (zvýšení počtu výpočetních strojů, kvalitativní skok ve výkonností strojů, …) vzroste i výpočetní náročnost úlohy, kterou se potvrdí předchozí blok transakcí v síti a jako odměnou za toto potvrzení (a spálení elektřiny k výpočtu) ten, kdo první toto potvrzení vypočte, dostane nové bitcoiny.

K půlení dochází přibližně jednou za 4 roky. Přesněji řečeno jednou za 210 000 bloků. A jeden blok je potvrzen cca jednou za 10 minut z čehož plynou zhruba ty čtyři roky. V době vzniku byla odměna 50 BTC za blok. K prvnímu půlení došlo 28.11.2012, kdy odměna klesla na 25 BTC. Nové bitcoiny přestanou vznikat někdy v roce 2140, kdy bude dosaženo maximálního počtu. Aktuálně (začátkem roku 2022) je odměna 6,25 BTC za potvrzený blok.

Tím jak klesá počet nových bitcoinů, klesá i inflace bitcoinu. Ta je na rozdíl od klasických státních peněz předem určená algoritmem. Aktuální inflace bitcoinu je pod 1.75% a stále se snižuje. Další půlení přijde někdy v roce 2024 a inflace bitcoinu klesne skokově o polovinu.

Vypůjčím si zde obrázek z wiki, který krásně ukazuje snižující se odměnu a celkový stav mincí v čase.

Je vidět, že po dalších pár půleních bude již téměř všechen bitcoin existovat a v dalších letech bude přírůstek nových bitcoinů minimální a v cca v roce 2140 přestanou nové bitcoiny vznikat úplně.

Metoda odpovědná za půlení

CAmount GetBlockSubsidy(int nHeight, const Consensus::Params& consensusParams)
{
    int halvings = nHeight / consensusParams.nSubsidyHalvingInterval;
    // Force block reward to zero when right shift is undefined.
    if (halvings >= 64)
        return 0;

    CAmount nSubsidy = 50 * COIN;
    // Subsidy is cut in half every 210,000 blocks which will occur approximately every 4 years.
    nSubsidy >>= halvings;
    return nSubsidy;
}

Metoda (a nejden ona), je podrobněji je vysvětlena v tomto článku.

Aktuální stav je krásně vidět například na webech academy.binance.com/en/halving (odkud je úvodní obrázek), nebo buybitcoinworldwide.com/bitcoin-clock/

Napsat komentář