Finance pro děti – jak začít

Finance pro děti – jak začít

To nejdůležitější je o penězích mluvit. Peníze, ať už chceme či ne, jsou jednou z nejdůležitějších součástí našeho života. A pokud se budeme tvářit že ne, tak si jen lžeme do kapsy a tímto lhaním pak klameme děti.

Kapesné
Prvním krokem je pravděpodobně kapesné. Tím že má dítě vlastní peníze, učí se s nimi hospodařit. Nemůže utrati více než má a pokud chce něco dražšího, musí si na to našetřit. V našem případě jsme začali juniorovi dávat kapesné s nástupem do školy. Nejdříve v hotovosti a od čtvrté třídy jsme mu založili internetové bankovnictví a posíláme mu je trvalým příkazem.

Internetové bankovnictví
Pokud zvažujete pro svoji ratolest založení internetového bankovnictví jsou podle mě nejdůležitější následující kritéria

  • poplatky
  • úročení
  • platební karta

Banky nabízí účty pro děti, bohužel existují ale i takové instituce, které v rámci dětských účtů účtují poplatky a nedávají žádné úroky. Takže vybírejte. My jsme vybrali dětský účet u banky Creditas , který má do částky 50.000,- úročení 1,5%, žádné poplatky a platební kartu. Úročení je důležité proto, že dítě za uložené peníze dostává odměnu a zároveň vidí, že se z ní platí daně. A díky kartě si může vyzkoušet výběry z bankomatů, nebo platit v obchodě.

Vzdělávání
Nikdo nečeká, že když jste se nikdy neučili německy, že tento jazyk budete umět. Ani se nepředpokládá, že sednete do auta a budete jezdit. I to se musíte naučit. Ale u peněz se bere tak nějak samo sebou, že je každý zná a umí s nimi zacházet. Proto je důležité o penězích mluvit a také se o nich vzdělávat. Denně trávíme osm (někdy i více hodin) vyděláváním peněz. Ročně to bývá i více než 2.000 hodin, ale vzdělávání se v tom, jak si peníze udržet, zhodnotit, nebo dokonce v tom, aby vydělané peníze vydělávaly další peníze, nevěnujeme ani minutu. Pro malé čtenáře vyšly dvě knihy v nakladatelství Romax.

Kniha „Kde rostou peníze“ je určena nejmenším dětem. Podle vydavatele je pro děti od pěti do devíti let, ale syn ji četl v deseti a líbila se mu. A doporučiji ji k přečtení i rodičům.
Druhá kniha „Aby nám peníze dobře sloužily“ navazuje na první díl a je pro děti od šesti do deseti let. Ta syna teprve čeká, ale já ji četl a mohu doporučit.


Takže dáváte kapesné, založili jste internetové bankovnictví a přečetli jste si knihy. Co dál? Na to se podíváme v dalším příspěvku.

Napsat komentář