Informix, Docker a SQuirrel

V tomto příspěvku ukáži, jak se pomocí SQuirrel připojit do Informixu běžícího v Dockeru. Informix je relační databázový systém firmy IBM. Tomu jak jej rozchodit jako docker image jsem se věnoval v předchozím příspěvku. SQuirrel je grafické rozhraní napsané v jazyce Java pro přístup k databázi (databázím). Více o instalaci se dozvíte v tomto příspěvku.

SQuirrel potřebuje pro komunikaci s databází JDBC ovladač. Ten lze stáhnou z maven repozitáře, nebo ze stránek IBM. Ovladač nahrajte do složky ../lib programu SQuirrel. Pokud nyní spustíte SQuirrel, měl by již být informix driver k dispozici.


Pokud přesto není driver k dispozici, rozklikněte Informix (pravým tlačítkem -> Modify Driver). Pravděpodobný problém bude v tom, že je chybně vyplněna Class Name. Správná cesta by měla být com.informix.jdbc.IfxDriver.

Nyní se můžeme připojit k databázi. Klikněte na záložku Aliases a zvolte Add Alias.

Name:        dle vašich preferencí,
Driver:       informix,
URL:         jdbc:informix-sqli://127.0.0.1:9088/sysuser:INFORMIXSERVER=informix, User Name: informix
Password:  in4mix

Pokud jste si ale vytvořili vlastní databázi v informixu (viz předchozí příspěvek), můžete za sysuser zadat svou databázi, např. my_db (jdbc:informix-sqli://127.0.0.1:9088/my_db:INFORMIXSERVER=informix).

Dvojklikem na alias se SQuirrel pokusí o připojení. Pokud dostane chybu bson error, je třeba do ../lib složky squirrelu (složka s jdbc drivery) nahrát soubor bson-3.8.0.jar (je součástí .zip obsahujícího jdbc driver z webu IBM).

Pokud se připojení podařilo, vytvoříme tabulku, naplníme ji daty a získáme její obsah. Klikněte na záložku SQL.

create table my_table (
	id		integer	PRIMARY KEY,
	name		varchar(20),
	created	date		DEFAULT TODAY
);

insert into my_table (id, name) values (1, 'Aaa');
insert into my_table (id, name) values (2, 'Bbb');

select * from my_table;

Napsat komentář