Kolik ze mzdy platí zaměstnanec a kolik firma?

Kolik ze mzdy platí zaměstnanec a kolik firma?

Možná to některé překvapí, ale firma neplatí nic. Vše platí zaměstnanec. Pokud vám na účet přijde čistého 25.000 Kč, znamená to, že vaše hodnota pro zaměstnavatele je cca 45.000 Kč. To také znamená, že státu měsíčně odvedete téměř 20.000 Kč (nebo-li zhruba 45% toho co vyděláte).

Říkáte si, že to není pravda? Vždyť se přece uvádí, že část platí zaměstnanec a část firma. Pokud tomu věříte a je hodně lidí, kteří tomu věří, povedlo se státu (politikům) přesvědčit vás, že ze své mzdy odvádíte pouze něco přes 20% a zbytek odvádí zaměstnavatel, kterého tito úžasní politici takto oberou alespoň o část z toho, co ze svých zaměstnanců sedřel. Pravda je ale taková, že zaměstnavatel má kolonku náklady na zaměstnance a to je právě ta částka 45.000 nebo-li tak zvaná superhrubá mzda. Pokud by bylo zdanění nižší, dostali byste více.

Superhrubá mzda je pojem, kterým se v ČR označuje základ daně, ze kterého se následně vychází při výpočtu zálohy na daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti.
Závislá činnost je z hlediska daní z příjmu taková činnost, která není vykonávána zcela nezávisle, tzn. pod vlastním jménem, na vlastní účet a s vlastní odpovědností, ale podle pokynů toho, kdo odměnu za vykonanou práci vyplácí.

Wiki

Jednoduše řečeno je superhrubá mzda je částka, na kterou si vás cení zaměstnavatel. Je to částka, kterou za svoji činnost (práci) získáte. Čistá mzda je ten zbytek, který dostanete po zaplacení povinných položek státu.

Napsat komentář