Rychlé spuštění programu ve Windows

Operační systém Windows nabízí několik možností jak rychle spustit program (ať už pomocí klávesové zkratky či jinak). Uvádím zde několik způsobů:

Připnutí ikony programu na hlavní panel

Pravým tlačítkem na program -> Připnout na hlavní panel. Pokud z hlavního panelu chcete program odstranit, pravým tlačítkem na program na panelu -> Odepnout tento program z  hlavního panelu. Tímto způsobem je možné si upravit hlavní panel tak, aby obsahoval ty nejpoužívanější programy a ty díky tomu byly lehce přístupné.

Spuštění programu na hlavním panelu pomocí klávesové zkratky

Všechny programy připnuté k hlavnímu panelu mají své pořadové číslo (zleva doprava od jedničky). Tlačítko Start, ikona Prohledat Windows a Zobrazení úkolů se nepočítá.

windows_spusteni_programu

Na tomto snímku je můj hlavní panel. Pokud budu chtít pustit průzkumníka souborů, stisknu klávesu Windows + 1 (průzkumník Windows lze spustit i klávesovou zkratkou Win + E). Pokud budu chtít spustit Eclipse IDE, stisknu klávesu Windows + 4. Pokud program ZimNotes tak klávesu Windows + 2.

Přiřazení klávesové zkratky zástupci

Pokud máte na ploše zástupce programu, je možné mu přiřadit klávesovou zkratku. Klikněte pravým tlačítkem na ikonu programu -> Vlastnosti -> umístěte kurzor do textového pole s popiskem Klávesová zkratka a tiskněte nějaké písmeno. Automaticky se předvyplní Ctrl + Alt.

windows_spusteni_programu02

Na obrázku je programu (zástupci programu) PuTTY přiřazena klávesová zkratka Ctrl + Alt + Y.

Zdroje:

Napsat komentář